You Plus

OVERZICHT

--- ---

ELEKTRISCHE WAGEN : Nissan LEAF Lexicon

Innovatieve creaties vragen om een unieke taal. De elektrische Nissan LEAF is daarop geen uitzondering. Om zeker te zijn dat iedereen bekend is met de woorden uit deze speciale woordenlijst, volgt hier het Nissan LEAF lexicon met tekst en uitleg. Met deze kennis op zak kun je prima meepraten als we dieper ingaan op de Nissan LEAF en elektrische auto's.

Tankstation
Het is misschien vreemd dat het woord tankstation in deze woordenlijst staat. Wie in de nabije toekomst in de elektrische Nissan LEAF rijdt, zal de betekenis van dit woord al snel vergeten. Toch willen we het woord in dit lexicon opnemen zodat je weet waar de niet-Nissan LEAF-rijders het over hebben als ze weer eens klagen over de stijgende brandstofprijzen, het in de rij staan om te tanken en over traag kassapersoneel.

Eco-indicator
Een speciale Eco-indicator in het dashboard moedigt de bestuurder aan om energie-efficiënt te rijden. Een bewuste rijstijl draagt bij aan het realiseren van het maximale bereik van de elektrische Nissan LEAF. Hoe energie-efficiënter de bestuurder rijdt, hoe meer groene boompjes oplichten in het dashboard. De bestuurder kan gaandeweg zijn prestaties bijhouden en vergelijken met de prestaties van andere Nissan LEAF-rijders.

Lithium-ion batterij
Dit is het type batterij waarin elektrische energie voor de Nissan LEAF wordt opgeslagen. De nieuwe Lithium-ion batterijen die speciaal voor de Nissan LEAF ontwikkeld zijn, hebben een opslagcapaciteit die twee keer zo groot is als die van een gewone batterij.

Regeneratief remmen
De Nissan LEAF kan energie opslaan in de Lithium-ion batterij als de bestuurder afremt. Een speciale meter in het dashboard laat zien hoeveel energie het systeem terugwint als het rempedaal wordt ingeduwd. Het systeem werkt vergelijkbaar met het KERS-systeem dat we kennen uit de Formule 1. Merken zoals Ferrari, Renault, BMW en McLaren hebben tijdens het raceseizoen van vorig jaar met deze techniek geëxperimenteerd.

Smyrna, Sunderland, Oppama
Nissan wil als internationale autoproducent de elektrische Nissan LEAF in drie landen bouwen. In de Japanse plaats Oppama draait de productieband al op volle toeren. Over twee jaar start Nissan in het Amerikaanse Smyrna (Tennessee) met de productie van de Nissan LEAF. Eveneens in 2012 start Nissan zijn productieband in het Britse Sunderland. In die fabriek bouwt Nissan eerst Lithium-ion batterijen voor de Nissan LEAF en in 2013 zal daar ook de assemblagelijn voor de Europese versie van de elektrische Nissan LEAF klaar zijn voor gebruik.

Oplaadpoort
We nemen afscheid van het alom bekende benzinedopje. De elektrische Nissan LEAF heeft dat namelijk niet. Wat hij wel heeft, is een oplaadpoort om de auto met het bijgeleverde snoer op het stroomnet aan te sluiten.

Range anxiety
Met een volle batterij is een actieradius haalbaar van 175 kilometer, wat voldoende is voor het woon-werkverkeer van vier op de vijf Europese automobilisten. Bovendien groeit het aantal oplaadpunten dagelijks en zodra een nieuw punt geïnstalleerd is, wordt het vermeld in het unieke satelliet navigatiesysteem waarmee de Nissan LEAF is uitgerust.

Uw beoordeling van dit artikel: